ENGLISH

 

HET ZIJN altijd poezen die de wereld uit de brand helpen. En niet zomaar poezen, maar katers. Tom Poes, de Gelaarsde Kat, Lion King – allemaal jongens zoals ik. Nooit lees je over een hond die de mensheid redt, of een koe, een aap of een neushoorn. Laat staan een vink, gaai, raaf of valk.

Dat laatste vind ik jammer, want vogels verdienen beter. Voor elke mens op aarde vliegen er vijftig vogels af en aan. En nooit klapt er ineens een deur of een raam uit hun romp, zoals de laatste tijd bij Boeings gebeurt. Wat meer respect is op z’n plaats hier. Vogels konden twee miljoen jaar eerder vliegen dan mensen, en al die tijd zijn mensen niet verder gekomen dan twee meter hoogspringen over een latje. Totdat de gebroeders Wright… maar ja, die groeiden op met een poes thuis.

Ik word in november gekozen tot president van Amerika. Hoog tijd want de wereld kampt met problemen die we niet langer aan mensen kunnen overlaten. Nee, niet het milieu, AI, Poetin, of het treurige niveau van soccer in Amerika. Daar komen jullie tweepoten op enig moment wel uit. Ik heb het over problemen zoals die vent die beweert dat de wereld naar de knoppen gaat vanwege vrouwen die van poezen houden, cat ladies. Hij heeft nog een aanhang ook. JD Vance. JD staat voor Jandoedel.

Hier helpt alleen een gelaarsde schop onder z’n kont, en ik beloof mijn kiezers: die trap krijgt Jandoedel. Namens mijn makkers Lion King, de gelaarsde kat en Tom Poes. Was getekend, VanderBus for president. Wel nog even stemmen, ja? De eerste stembiljetten per post zijn al de deur uit.

* VanderBus verliet op de leeftijd van zes weken de ouderlijke woning en ging op jacht naar een stadsbus in Maine. Hij ving de bus. Dat kostte hem één oog, maar hij oogstte een staand applaus van de omstanders. VanderBus, sindsdien burgemeester van Bicker Hollow, doet mee aan de verkiezingen voor het presidentschap van Amerika.