Amerika is bezaaid met voet- en vingerafdrukken van Nederland en Nederlanders. Niet alleen daterend uit de tijd, vier eeuwen geleden, dat Hollanders het nieuwe land oprichtten. Vandaag, misschien wel meer dan ooit, deelt de Verenigde Staten een dna met de bouwers en hun tientallen miljoenen nazaten.
Van Nova Hollandia in Maine tot de Jacob Dekema Highway in San Diego, van Miami’s stichter Henry Flagler, kleinzoon van opa Vlegelaar en oma Van Oosterom, tot Dutch Harbor in Alaska, alom vind je de blanke top der duinen. De spoorwegen, de auto’s, de vliegtuigen, de olie: bouwers die stamden uit Amersfoort, De Bilt, Bunnik, Breskens, Haarlem, Dalfsen.
De grote namen in Hollywood, de grote schrijvers, de grote journalisten, de grote uitgevers, van Brando tot Fonda, van Jolie tot Bogart, van Mickey Mouse tot Audrey. Van Hemingway tot Updike en van Whitman tot Twain tot Melville. Van Cronkite tot Brokaw tot Anderson Cooper, en van Elsevier tot Wolters Kluwer.
De grootste Amerikaanse afvalverwerker heet van origine Huizenga uit Bedum. De eerste grootste verhuizer heette Bekius uit Hallum en is nu Bekins. Geen enkele boer kan het stellen zonder de machines van Iowa’s Vermeer uit Gelderland. En Albert Heijn in Zaandam heeft 2300 Amerikaanse winkels, Alkmaarder Alfred Peet stond aan de wieg van de 16.000 Starbucks vestigingen, alle grote vliegvelden worden verlicht door Philips, en de meeste stoplichten ook.
Thomas Edison stamde uit Den Oever, maar hij werd verslagen door George Westinghouse uit Bunschoten, en de Tesla heeft z’n roots in Vuren.
Vandaar deze krant, vandaar De Daily Dutchman, een weekblad over de dagelijkse Dutch-heid van Amerika.