ENGLISH

 

Klaas is de grafisch ontwerper van De Daily Dutchman. Zijn zeven antwoorden:

1. Behalve de krant grafisch helemaal verzorgen, wat doe je voor de kost?

Sinds een aantal jaren ben ik weer terug in mijn oude vakgebied, ICT.
Ik adviseer en begeleid organisaties bij hun digitale transformatie en het realiseren van ambities om groei te kunnen bewerkstelligen. Vakgebieden zijn onder andere Enterprise Networks, Collaboration Solutions, Cloud Services, Hybrid infrastructure & Datacenters en Security.

En in de avonden en weekenden bouw ik websites en maak ik in MS Access, CRM-systemen en op maat gebouwde applicaties voor MKB-bedrijven en zzp-ers.

2. Wat is je favoriete plek in Amerika, en waarom?

In Amerika heb ik een aantal favoriete plekken, Florida in het geheel vanwege het gunstige klimaat, mooie stranden en prachtige plekken (luxe). Vermont om haar prachtige landschap.
San Francisco en omstreken vanwege de vele trainingen die ik daar heb gevolgd en tussendoor een bijzondere stad heb leren kennen.
New York in het bijzonder vanwege de geschiedenis, de diversiteit aan uitgaansmogelijkheden en verschillen in culturen en leefwijzen, van arm tot stinkend rijk. En niet te vergeten de dampende putdeksels zoals je deze ziet in diverse films en series en dan blijkt dat de putdeksels ook echt ‘dampen’.

3. Als je denkt aan Amerika, wat is het eerste dat bij je opkomt?

Ruimte en grote SUV’s.
Ik houd vooral van ruimte en vrijheid. En ben ik enorm verzot op heel grote, benzine slurpende 8-cylinder motoren in een eigenlijk veel te grote SUV. Het geluid van deze auto’s, waanzinnig.

4. Hoe ingewikkeld, of niet, is het om een krant te ontwerpen over een land dat 6000 km verderop ligt?

Totaal niet ingewikkeld. Internet kan en doet alles. Techniek binnen de ICT is oneindig.
Bellen met Willem aan de andere kant van die grote plas water, is hetzelfde wanneer ik bel met mijn broer in dezelfde stad waar ik woon.
En wat heb ik met veel plezier tezamen met Willem de krant ontworpen. En dan te bedenken dat wij er nog niet zijn. Steeds een beetje professioneler en efficiënter. Superleuk om te doen.

5. Je was jarenlang boekuitgever, en een paar duizend van je titels werden ook in Amerika vertaald. Hoe beleefde jij dat in Nederland?

Destijds was het uitgeven van een Nederlandstalig boek, vertaald naar het Engels en te vinden in de grootste boekwinkels van Amerika een droom voor velen. Geen van de andere uitgeverijen in Nederland had deze mogelijkheid of durfde het niet aan. Wij wel en met succes.
Vanuit Nederland konden wij gezamenlijk ‘the American dream’ waarmaken.

6. Als je 30 jaar teruggaat in je verleden en je zou voor de keuze staan, zou je dan hebben willen emigreren, en zo ja, waarheen?

Absoluut!
In 2001 tot en met 2003 heb ik een wereldreis gemaakt. In die tijd heb ik geprobeerd om mij te vestigen in Australië. Door de strenge regelgevingen is het helaas niet gelukt om toentertijd te emigreren.
Voor Australië heb ik woorden te kort. Als ik zeg, geweldig, doe ik het land te kort. Als ik zeg, prachtig, doe ik het land te kort. En ga zo maar door.
Gelukkig ben ik nog drie keer terug geweest en wat heb ik genoten.

Nu nog emigreren? Ik denk het niet. De kinderen wonen nog thuis en zonder de kinderen wil ik niet weg. Ik ben een familieman en dat blijft.
Blijft het kriebelen om te emigreren? Dat zeker, gaat nooit over.

7. Je zit nog midden in de tienerkinderen. Betekent Amerika voor hen iets anders dan voor jou toen jij hun leeftijd had?

Amerika was in mijn tienerjaren het beloofde land met ongekende mogelijkheden. Dat zie ik nog steeds zo. Zou ik in Amerika kunnen wonen? Ja, best wel. Bij voorkeur aan de overkant van de weg in Maine, als buren van Alice en Willem in het huis dat zo vrij ligt als je je maar kunt voorstellen.
Onze kinderen zien Amerika als volgt: ruimte, Disneyland, Drive-In restaurants, shoppen, strand, grote auto’s en belachelijke politici.
Denk ik als ouder en de kinderen hetzelfde? Niet geheel, wel gedeeltelijk.
Amerika is in mijn ogen gewoon een geweldig land.