ENGLISH

 

door Jeannette Berndsen

INMIDDELS ben ik aan het schilderen geslagen, dat is een major step. Ik heb 2 jaar niets meer aangeraakt en met de verhuizing en daarna ook niets. Ik vind uitgedroogde kwasten. De eerste pot die ik opende was Gesso, volkomen bedorven. Ok, snel naar de winkel en toch nog de moed hebben om de eerste lagen op te zetten, misschien gaat alles toch goed komen.

Al die tijd was ik te moe en kon het schilderen niet meer opbrengen. Een rare situatie als je heel graag wat wilt, maar gewoon niet kunt vanwege moeheid.

Ik ben altijd ijverig geweest en heb ondertussen veel gedaan aan Spaans en de laatste twee jaar aan het herhalen van Frans. Frans is nu op een hoger niveau dan vroeger en ik kan weer boeken lezen alsof het Nederlands is.

Kunst is een heel ander ding, het is fysiek een uitdaging en voor een creatieve geest heb je ook rust nodig. Ik heb altijd ideeën gehad, dat was voor mij niet moeilijk, creatief genoeg, de laatste 4 jaar had ik meer dan voldoende ideeën, maar niet de moed om het uit te voeren en liet ik het net zo snel weer gaan. Als de energie op is, is alles verloren.

Ik heb echt gedacht dat dit alles was en dat ik niets meer zou produceren, maar… wonderen gebeuren. Ik ben met een klein project begonnen. Moed verloren al verloren, geldt dus niet voor mij.

Ik ben niet van plan om het tempo van eerdere jaren te evenaren, rustig aan is soms een goed idee.

Maar het glas is opnieuw helemaal vol.

* Jeannette Berndsen is kunstenaar in West Palm Beach, Florida.