ENGLISH

 

ZE HEEFT één bruin en één groen oog, ze verscheen een ongeëvenaarde drie keer half bloot in Playboy. Ze was een Bond girl in Live and let die, trouwde en scheidde vier keer, won een Emmy, twee Golden Globes en een ster op Hollywoods Walk of Fame, en ze nam de naam aan van de enige vrouw van Henry VIII die een staatsbegrafenis kreeg en naast hem ligt in Windsor.

Jane Seymour.

Geboren in Londen als Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg. Die achternaam is Pools joods. Wilhelmina is Nederlands. Oma heette Wilhelmina de Bondt en kwam uit Dordrecht, ze trouwde met Anton van Tricht uit Steenderen en kreeg Jane’s moeder in Deventer. Mieke van Tricht. Zij voedde Jane op met Nederlandse woorden en waarden en met heel veel nasi goreng.

Het was een van die situaties waar de tweede wereldoorlog de levenspaden van mensen ingrijpend verlegde. Vader Frankenberg verloor tal van familieleden in de holocaust, moeder Van Tricht zat drie jaar in een Jappenkamp. Hij was vrouwenarts, zij verpleegster, Londen werd hun ontmoetingsplaats. “Ik groeide op geheel in lijn met Nederlandse gewoonten en gebruiken,” zei Jane later toen ze, passend, 150 afleveringen lang een dokter speelde in Dr Quinn, Medicine Woman. “En ongeacht hoeveel mensen thuis op bezoek kwamen, er was altijd genoeg nasi, desnoods voor twintig man.”

FRANKENBERG vond ze niks als ze actrice wilde worden, dus die naam ging overboord. Jane Seymour had een mooie dramatische klank, net getrouwd met Henry, net koningin, net moeder, en twee weken na de geboorte overleden aan complicaties. Het werkte. Joyce’s nieuwe naam sloeg onmiddellijk aan zodra ze met een luide plons in de vijver van Hollywood dook.

Ze speelde in Amadeus, niet de film maar duizend keer op Broadway, raakte bevriend met Christopher Reeves en Johnny Cash, naar wie ze haar tweelingzonen noemde, sloot een fake huwelijk met Freddie Mercury, en maakte een onwaarschijnlijk groot aantal films en tv-series – en het einde is nog niet in zicht.

Plus die drie keer in Playboy, zonder weerga. De laatste keer, op deze foto nu zes jaar geleden, was ze 67.