ENGLISH

 

door Marcel Beijer

EEN prullenbak die een trui opeet? In deze moderne tijd kan dat zomaar.

In Amerika heeft Disney World het. Roosevelt Island in Manhattans East River heeft het. Carmel in Indiana overweegt het. En in de Nederlandse nieuwbouwstad Almere werkt het in het moderne stadshart al geruime tijd. Een bijzonder afvalsysteem.

De prullenbakken zijn aangesloten op een ondergronds stelsel. Op een centrale plek staat een enorme ‘stofzuiger’ die de afvalbakken op gezette tijden leegzuigt.

Inwoonster Dyenne van Stuijvenberg had een paar weken geleden in het centrum van de stad voor 80 euro een leuke trui gekocht die ze in een papieren zak aan haar arm droeg. Precies op het moment dat ze langs zo’n prullenbak liep, begon het afzuigsysteem plotseling te werken en zoog de prullenbak de zak met brute kracht naar binnen. De zak scheurde en de fonkelnieuwe trui verdween voorgoed in het ondergrondse systeem.

Volgens deskundigen slurpt de centrale ‘stofzuiger’ de afvalbakken leeg met een kracht van 70 kilometer per uur. “Het zuigsysteem maakt een enorme herrie, alsof alles door een shredder gaat. Op die manier kan je ook een handtas of een klein hondje kwijtraken, als je die op je arm draagt.”

Een woordvoerder van de gemeente Almere laat weten dat Dyenne’s schade zal worden vergoed, maar noemt het verhaal toch wat ongeloofwaardig. Binnenkort gaat Dyenne samen met een ambtenaar de proef op de som nemen.

* Marcel Beijer is journalist in Almere en winnaar van de Nederlandse Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2023.