ENGLISH

 

GERRIT van Zandt uit Amsterdam spelde zijn naam als Vansant. Latere generaties corrigeerden dat, maar hij was een eigenzinnige meneer, een trekje dat in de familie zat. Vader Chris stond erop, bijvoorbeeld, om Gerrits moeder niet haar eigen naam te geven. Nadat hij in 1652 als immigrant in Amerika was gearriveerd en zich liet registreren, zei hij dat hij zelf Stoffel heette, zijn zoon Gerrit, en Gerrits moeder gewoon Moedertje. Hij had een reden. Ze was pas twintig toen ze overleed, meteen na Gerrits geboorte. Dat liet diepe sporen na, evenals de jonge dood in Nederland van Klaas, Gerrits broertje uit een tweede huwelijk. Dat was het signaal om met de eerstvolgende boot naar Amerika te vertrekken.
Er kwamen drie families Van Zandt de oceaan over. De ene vestigde zich in New York, de andere in Albany, en Gerrit en Liesbeth van Zandt sloegen hun tenten op in Pennsylvania, en vandaar later in North Carolina. Ze kregen kinderen.

NEDERLANDERS in Amerika stonden erom bekend dat ze moeiteloos met niet-Nederlanders trouwden. Ze pasten zich gemakkelijk aan aan hun nieuwe omgeving en omstandigheden, en integreerden naar hartelust. Dat kwam mede doordat Hollanders, meer dan enige andere nationaliteit, stadsmensen waren. In de tijd van Gerrit en Lies woonde 34 procent van de Nederlanders in steden met meer dan tienduizend inwoners. In Italië was dit 15 procent, in Engeland 12, en in Frankrijk 9 procent. Stadsmensen zijn vaak mobieler dan anderen, letterlijk maar ook figuurlijk.
Bij de Van Zandten duurde het even. Die trouwden eerst met families als Van de Grift, Korsten en Van Bommel, maar gaandeweg werd het internationaler. Dus toen Marie van Zandt op een stralende dag verliefd werd op Walter, was het gedaan met de Hollandse achternamen, en werd het Wyatt. Vandaar was het nog maar een klein stapje naar bruiloften met mannen van heel ver weg. Zoals Armenië.

DE VADER van Kim en de andere Kardashians was de man met Armeens bloed. Mensen van boven de vijftig kennen hem vooral van de O.J. Simpson rechtszaak, want Robert was maandenlang live op tv als zijn advocaat. De moeder van de meiden komt uit de Van Zandt familie, ze stamt rechtstreeks af van Gerrit en Liesbeth uit Amsterdam. Maar als je de O.J. zaak alleen maar van horen zeggen hebt, dan ken je haar vooral als dat mens van de eindeloos lange reality tv serie Keeping up with the Kardashians, en als de moeder van de vijf K’s: Kim, Kourtney, Khloé, Kendall en Kylie. Zelf heet ze Kris.
Als Moedertje van Zandt had geweten waartoe moeders drie-, vierhonderd jaar later in staat zouden zijn, had ze wellicht haar jonge hoofd geschud. Maar misschien ook niet, want er is in feite weinig nieuws onder de zon. Vrouwen als Kris, Kim en de anderen heten nu socialites, mediapersoonlijkheden, ze zijn beroemd om hun beroemdheid. In en na Moedertjes tijd gedroegen hofkringen zich ook zo. Vrouwen waren courtisanes, dames met waaiers, pruiken en décolletés, ze heetten Madame de Pompadour, het gewone volk kende hun naam. Ze waren niet beter of anders dan anderen, maar ze voorzagen in hun onderhoud door bekend te zijn.
Gerrit en Liesbeth van Zandt noemden hun kinderen Jesinah, Josias, Johannes, Jacobus en Joris, de vijf J’s. Ze werden niet bekend, laat staan beroemd. Maar ze waren geen spat minder dan de vijf K’s.