ENGLISH

 

door Marcel Beijer

HET WAS de bedoeling dat Havana als kinderburgemeester van Almere vooral ceremoniële taken zou uitvoeren: lintjes doorknippen, aanwezig zijn, lief lachen. Maar de 10-jarige dacht daar anderhalf jaar geleden heel anders over. Ze maakte een verschil en denkt dat een kinderburgemeester ook goed zou zijn voor steden in Amerika. Voor zover bekend heeft alleen Gaithersburg in Maryland een junior mayor.

Steeds meer gemeenten in Nederland hebben een kinderburgemeester die opkomt voor de belangen van kinderen. Havana (inmiddels 11 jaar) maakte behoorlijk indruk. Ze wilde niet alleen ceremonieel opdraven, en stelde daarom schoolbezoeken in om te horen wat er bij haar leeftijdsgenoten leeft. En ze kreeg daar soms heftige dingen te horen. Kinderen vertelden haar over hun zorgen: het klimaat, hangjongeren en zelfs steekpartijen die ze in hun eigen straat hadden gezien.

“Het was eigenlijk wel fijn om die problemen te horen, want als kinderburgemeester kon ik die zorgen overbrengen aan de gemeenteraad. Ja, wat ik hoorde was soms heftig. Maar ik kreeg vanuit de gemeente heel goede begeleiding.”

Havana heeft een band met Amerika. Haar moeder is Amerikaanse. Ze denkt dat ook steden in Amerika baat zouden hebben bij een kinderburgemeester. “Een kinderburgemeester laat zien dat kinderen ook een stem hebben, ook mee kunnen denken met de economie en de politiek. Dat geldt ook voor Amerika. Sommige kinderen hebben meer levenservaring dan een volwassene.”

Misschien dat ze later zelf ook politiek actief wordt, zegt Havana. Een toekomstdroom heeft ze ook al. “Ik denk dat het strafrecht wel iets voor mij is. Misschien dat ik rechter kan worden.”

De jonge Almeerse kijkt met plezier terug op haar tijd als kinderburgemeester. “Ik denk dat ik later zal zeggen ‘wat een geluk dat ik dit ooit heb mogen doen’.”

* Marcel Beijer is journalist in Almere en winnaar van de Nederlandse Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2023.

Foto: Fred Rotgans