ENGLISH

 

THIRD Avenue in Miami heet tegenwoordig 3rd Avenue Woonerf.

Laat dat even zakken.

Woonerven in Miami, Denver (35th Street Woonerf), Minneapolis, Seattle en nog 400 andere Amerikaanse steden. Soms gebruiken ze liever ‘shared space’, maar net zo vaak verschijnt ergens in een plaatselijke krant het Hollandse woord ‘woonerf’. Of als het geen woonerf is, dan is het een lokale verkeersrotonde.

In Keene in New Hampshire gingen te veel mensen dood op kruispunten, dus ze legden een Nederlandse rotonde aan (foto). Met zo min mogelijk borden en regels. Of ze gek waren geworden, vroegen de burgers. Rotondes zonder voorrang? Maar het werkt. Op rotondes daalt het aantal verkeersongevallen gewoonlijk met zo’n 40 procent, ongelukken met gewonden met 75 procent, en dodelijke ongevallen met 90 procent.

AFZENDER: Hans Monderman uit Leeuwarden. De verkeersingenieur die schrijver Tom Vanderbilt uit Brooklyn liet zien hoe hij met woonerven en rotondes Hollandse wijken en wegen een heel stuk veiliger heeft gemaakt. Hans leeft helaas niet meer, maar Toms boek “Traffic” maakte hem onsterfelijk bij gemeentebesturen all over Amerika.

Ingenieur Monderman nam schrijver Tom een keer mee naar een van zijn Friese kruispunten waar het verkeer doorstroomde zonder ooit te hoeven stoppen: automobilisten, fietsers, voetgangers, moeders met kinderwagens, vrachtwagens. Let op, zei Hans: hij deed zijn ogen dicht, stak achteruitlopend de rotonde over, en bereikte veilig de overkant.

Hans Monderman. Hans Brinker noemen ze hem hier, omdat hij zijn vinger op een heel erg zere plek legde. Op Amerikaanse kruispunten gaan jaarlijks 9000 mensen dood, en 800.000 raken gewond.

De stad Keene, aanvankelijk zo beducht voor die ene rotonde, heeft er nu vijf. En er komen er nog twee bij.

* Hans Monderman