ENGLISH

 

door E.A. van Abbenes

DE FAMILIE Wijnkoop zelf stamde uit Ede, maar de mannen en vrouwen met wie ze trouwden kwamen uit Ruinen in Drenthe, uit Woerden, Reeuwijk, Broek op Langedijk. Ze heetten Gerrit, Kees, Evert, Hilletje, Trijntje, Marietje, Klaas, allemaal namen rechtstreeks van de blanke top der duinen. Evert was degene die uit het Gelderse Ede met vrouw Els en zoon Kees naar Amerika emigreerde. Hij arriveerde in New York maar vestigde zich stroomopwaarts aan de Hudsonrivier, toen nog Noordrivier, in het dorp Gelderland, nu Guilderland. Hij overleed jong, 39. Het enige wat hij zichtbaar achterliet was de nieuwe spelling van zijn achternaam. Dat werd Wynkoop.

Nou ja, en het Wynkoop landhuis even verderop, dat een nazaat bouwde, majoor Kees. Die diende in het leger van George Washington, en de generaal kwam prompt bij hem logeren. Het huis is normaal gesproken te huur voor bruiloften en partijen, en iedereen wil in dat bed op de tweede verdieping slapen. Maar als dat niet kan, dan willen ze ook wel even de Old Dutch Church zien waar Washington de burgerij kwam toespreken, vlakbij Wynkoop Place, Ten Broeck Avenue, Bruyn Avenue en de Van Gaasbeck Street, genoemd naar de familie van dominee Van Gaasbeek uit Leiden.

DIE NAAM Wynkoop maakt bij niet veel mensen meteen een hok vol herinneringen open. Maar in werkelijkheid had de emigratie van Evert, Els en Kees verder reikende gevolgen dan het gezin zal hebben vermoed. Ben Wynkoop in New York was juwelier, en nog steeds tref je in tal van Dutch Reformed kerken in Amerika zijn zilverwerk aan. Henk in Pennsylvania was rechter en een van de bouwers van Amerika’s onafhankelijkheid. En Joel is filmacteur met een heel stel trouwe fans onder de liefhebbers van horrorfilms.

Maar de echt grote Wynkoop, die kennen ze in Colorado allemaal. Edward Wynkoop, bijnaam Ned. Hij richtte Denver op. Hij was al sheriff van die buurt toen er nog geen Denver was, maar de gold rush brak uit, en Ed’s Arapahoe County werd een van de hot spots, vandaar dat de stad er kwam. Het was in de tijd dat even verderop een dorp de naam Nederland kreeg, als troost voor Nederlandse investeerders in een zilvermijn die werd leeggeroofd voordat de Hollanders er bezit van konden nemen. De inwoners van Nederland zelf noemden hun bergdorp Ned. En omdat Edward Wynkoop ook van Hollandse herkomst was, noemden ze ook hem Ned. Ned van Denver.

NOG STEEDS is Wynkoop in Denver, ruim anderhalve eeuw later, een naam die klinkt als de bel van het laatste rondje. Vanwege Wynkoop Street die dwars door de stad loopt, maar vooral ook omdat de oudste brouwerij van Denver er staat. Wynkoop bier is in Colorado een begrip, opgericht door John Hickenlooper in 1988 als de eerste brouwerij-pub in Colorado sinds de opheffing van de Drooglegging. John, zelf van Hollandse herkomst, adverteerde op de openingsdag met een glas bier voor een kwartje, de bierprijs van voor de Drooglegging. Hij tapte die dag zesduizend glazen.
Hij is geen eigenaar meer. John Hickenlooper werd tweemaal burgemeester van Denver en daarna gouverneur van Colorado, en hij verkocht zijn bierbedrijf aan het personeel. Wel liet hij meteen in de gouverneursambtswoning een biertap aanleggen. Tegenwoordig vertegenwoordigt hij Colorado in de Senaat in Washington DC. Colorado’s populairste biertapper aller tijden heeft nog nooit een verkiezing verloren. Proost.

* E.A. van Abbenes is historicus en schrijver.