ENGLISH

 

door Willem Meiners

DAT Amerika met 126 medailles de jacht op goud, zilver en brons jacht won in Parijs, daarvan keek niemand op. Wat veelzeggender is, is dat 60 procent van die medailles werd gewonnen door vrouwen. Goud: 26 voor vrouwen, 14 voor mannen: 65 procent.

Het is maar sport, het ging slechts om wie het snelste, verste of hoogste kon rennen, fietsen, springen of scoren, en geïsoleerd zegt het weinig. Maar aan het begin van deze zomer waren het ook vrouwen die 60 procent van alle diploma’s behaalden aan colleges en universiteiten. En van de zes grootste steden in Amerika, New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Phoenix en Philadelphia, worden er vier bestuurd door een vrouw als burgemeester.

In de gezondheidszorg wordt 70 procent van alle leidinggevende posities bezet door vrouwen. Ze zijn de baas in 75 procent van alle scholen. De New York Times heeft een vrouw als hoogste baas, haar collega’s bij de Los Angeles Times en de Wall Street Journal zijn dat ook. Hun collega van de Washington Post was tot voor kort een vrouw, en daar hebben ze kamerbreed spijt dat de uitgever haar verving door een Engelse man. Persbureaus Reuters en Associated Press: geleid door een vrouw. De hoogste bazen bij CBS, ABC, Fox en MSNBC zijn allemaal een vrouw.

ZE LOPEN ver achter in de top van leger, politie en de Fortune-500 ondernemingen. Maar er is een reden waarom de prima lopende economie in Amerika een ‘she-conomy’ wordt genoemd. Veel meer vrouwen dan mannen startten in het afgelopen jaar nieuwe bedrijven: loodgieters, elektriciens, vloerbedekkers, dienstverleners, aandelenhandelaars.

En waar vrouwen de dienst uitmaken, neemt de misdaad af. Dit jaar alleen al een sterke daling van moord, doodslag en roof in 54 van de 69 grootste steden. In Miami en Washington: 30 procent minder geweld. Philadelphia: 40 procent minder moorden, Boston: 70 procent minder.

WIE DENKT dat het weinig uitmaakt dat Kamala Harris drie weken geleden de plek innam van Joe Biden, die heeft niet opgelet. Het feit dat zij een vrouw is maakt alle verschil van de wereld. In een land waar vrouwen in de afgelopen dertig jaar een massale sprong voorwaarts hebben gemaakt op verreweg de meeste terreinen van macht en gezag, doet het ertoe wie de kiezers straks op hun stembiljet gepresenteerd krijgen.

Dertig jaar. In Amerika komt elke drie decennia een nieuwe generatie aan de macht, ook in het Witte Huis. Dat was zo in 1901 (Teddy Roosevelt), in 1932 (zijn jonge neef Franklin), 1960 (Kennedy) en ook in 1992 (Clinton). Dit jaar zijn we opnieuw drie decennia verder. Yes, het duurt nog 85 dagen tot 5 november. Een konijn kan zichzelf nog uit de hoed toveren, of een aap uit een mouw. Maar wat niet verandert is dat de Millennials en Gen Z inmiddels de helft uitmaken van de kiesgerechtigde bevolking. Amerika telt 161 miljoen kiesgerechtigden; 90 miljoen van hen zijn vrouwen. Meer vrouwen dan mannen komen op verkiezingsdag opdraven.

Ongeacht wat je politieke voorkeur of tegenzin is: op wie denk je dat ze meer geneigd zijn te stemmen. Op een ouwe man van 78 die almaar roept hoe slecht het gaat met Amerika?

Of op een twintig jaar jongere vrouw?

* Willem Meiners is de eindredacteur van De Daily Dutchman.