DE OPA en oma van Dane en Travis Boersma kwamen uit Friesland, uit Dantumadeel, en de familie had verstand van melkvee. Dus sprak het vanzelf dat de broers in Amerika ook koeien gingen melken. Maar dat lukte niet best.
Ze woonden in Oregon, Travis studeerde een tijdje in Seattle. Daar maakte hij kennis met cappuccino’s. Sjieke kopjes koffie zijn hier een rage, berichtte hij aan Dane: zullen we een koffiebar beginnen? Dane, 17 jaar ouder, hoefde geen cappuccino, maar toen z’n broertje hem een vanilla latte liet proeven, ging hij overstag. De broers bouwden een koffiekar, kregen vergunning om die naast het postkantoor neer te zetten, en ze verdienden de eerste dag 200 dollar.
Sprong vooruit in de tijd: in het westen van Amerika staan nu zowat 850 Dutch Bros drive-through koffiekiosken, 200 in Texas alleen al. Ze zijn onmiddellijk herkenbaar aan het blauw en grijs van de Hollandse lucht, de molen en de vlag. Ze hebben 22.000 merendeel jonge mensen in dienst. Zoals je bij Starbucks een barista bent, zo is je titel bij Dutch Bros bro-ista.
ZE praktiseren Dutch Luv, een oprechte vriendelijkheid. Veinzen wordt niet getolereerd, je moet echt vrolijk zijn. Baas van zo’n kiosk word je niet zomaar, je moet eerst drie jaar fulltime bij de onderneming werken, waarvan één jaar in het management, en je wordt serieus geëxamineerd. “We adopteren ze,” aldus de creatief directeur. “We willen dat Dutch Bros de beste baan van hun leven wordt.” De Harvard Business school deed een onderzoek naar het bedrijf – het slaagde met vlag en wimpel. Forbes bombardeerde het tot een van Amerika’s “grote kleine bedrijven.”
De Boersma’s uit Holland. Dane overleed aan Lou Gehrig’s disease; Dutch Bros eert hem elk jaar met een Drink One for Dane dag, waarbij de winst van die dag naar de stichting voor spierdystrofie gaat. En op Valentijnsdag is je koffie gratis als je drie conservenblikken meebrengt voor de plaatselijke voedselbank.
EEN paar jaar geleden wist een klant niet wat ze zag toen ze in de rij zat te wachten, en vier armen reikten uit het raam naar een vrouw in de auto voor haar. Die had net huilend verteld dat haar man was overleden. De bro-istas baden spontaan met haar en zeiden haar dat ze de hele maand niks hoefde te betalen. De klant achter haar nam een foto en zette die op Facebook. Binnen de kortste keren 60 miljoen likes.
Dutch Luv.