VRAAG om je heen wie de populairste na-oorlogse presidenten waren, en Democraten antwoorden: Kennedy, Republikeinen zeggen: Reagan.
Reagan Kennedy bestaat echt. Ze is een meisje in Illinois, en iedereen is het vergeten, maar dertien jaar geleden was ze 6, en ze sloeg op de golfbaan een hole-in-one. Ze plukte de bal uit de cup en wandelde zonder fist pumps naar de volgende baan. Vader had haar geleerd dat men op de golfbaan geen lawaai maakt. Het haalde alle kranten.
Ze woont nog steeds in Bloomington, op pakweg 2 uur rijden van het stadje Dixon. Daar staat het huis waar Ronald Reagan opgroeide. Niemand kende hem daar als Ronald of Ronnie. Hij luisterde naar zijn bijnaam.
Dutch.
Hij werd geboren in 1911, midden in de periode dat Amerika hoofd en hart vol had van Holland. Het Metropolitan in Manhattan had net een expositie met 146 Hollandse meesters achter de rug. Een paar jaar eerder had Chicago de deuren geopend voor liefst 332 doeken uit Nederland. Ze bouwden het stadhuis van Franeker na en noemden het ’t Cocoa House, ter ere van Van Houtens chocola die het land overspoelde. Intussen begon iemand een ijsjesfabriek onder de naam Dutch Girl. En het stadhuis verhuisde naar Boston en heet daar nu The Dutch House, aan de Netherlands Road, nummer 20. Om de hoek werd in 1917 John Kennedy geboren.
En dan was er ook nog een stel handelaren in lood die een nieuwe verffabriek openden, met het logo van een jochie. Ze noemden het Dutch Boy.
RONALD Reagans vader was niet vaak thuis, hij verkocht schoenen van deur tot deur – als ie niet in het café zat. Dus wanneer de baby krijste, verloor hij al gauw z’n geduld. Hij begon hem Dutch te noemen, omdat hij zoveel kabaal maakte “voor zo’n kleine dikke Dutch boy.” Dat kwam doordat Ronnie’s haar leek op dat van het verfjochie, “op z’n Hollands kortgeknipt.”
Vrienden en familie zeiden z’n leven lang Dutch tegen Ronald Reagan. Telkens als hij terugkeerde in Illinois en in Iowa waar hij een tijdlang werkte als radioverslaggever, sprak iedereen hem aan met Dutch. Hij was een product van zijn tijd – toen Amerika een soort love affair had met de Hollanders.
De reden waarom het allemaal weer actueel werd, was dat een paar jaar terug dat jeugdhuis in verval bleek te zijn. De stichting die het beheerde kon de schulden niet meer betalen, en reparaties werden niet uitgevoerd. In Dixon trokken ze aan de alarmbel, en ja hoor, een nieuwe stichting meldde zich. De restauratie is inmiddels ter hand genomen.
Dat geld kwam in één klap bij elkaar, als bij een hole-in-one.
Reagan Kennedy golft intussen onverdroten verder. Ze is nu 19 en speelt professioneel golf voor de Indiana State University.
* Reagan Kennedy