MORRIS. Ook weer niet een naam dat je denkt: Hollands. Maar Lewis Morris’ moeder was Katrijn Staats uit Nederland. Er is een wijk in de Bronx, op Long Island, met de naam Morrisania. Niet veel soeps nu, maar in de achttiende eeuw was het een landgoed van duizend hectare, en Lewis bezat de helft.
Katrijn gaf een andere zoon haar achternaam als voornaam, Staats Morris. Hij werd generaal in het Engelse leger. Lewis vocht aan de andere kant, voor de onafhankelijkheid van Amerika. Op een dag kwamen ze hem 26 vellen Hollands papier brengen, vervaardigd in Egmond en Zaandam. Daarop had Thomas Jefferson de Onafhankelijkheidsverklaring geschreven, een officiële versie en 25 kopieën, goeddeels vertaald uit de tekst van de Unie van Utrecht en het Haagse Plakkaat van Verlatinghe, toen Nederland zich van Spanje afscheidde. Of Lewis Morris het maar even wilde tekenen.
Broer Staats zei: niet doen, denk aan de consequenties. Waarop Lewis Morris de gedenkwaardige woorden sprak: “Naar de hel met de consequenties. Geef me de pen.”
MORRISANIA werd prompt door Engelse soldaten geplunderd en volledig verwoest. Maar Amerika was voortaan onafhankelijk en Lewis liet zich niet wegjagen uit Jonas Broncks wijk, de Bronx. Staats wel. Hij bezat de andere helft van het landgoed, deed het van de hand, en verdween met de staart tussen de benen.
Maar de echte winnaar: Katrijn. Nog steeds noemen vaders en moeders Staats hun dochter Catherine, Katherine of Cathy, in New York, Virginia, New Jersey, West Virginia, Oregon, Ohio – overal.