ENGLISH

 

ELVIS Presley kwam hier vandaan. De skyline van Bunschoten.

Z’n bet- betover heette Rachel van Bunschoten. Haar man heette Jan met de Pet, letterlijk. Dat werd in Amerika Jan Hood. Een stamboom met bijna louter mannelijke nazaten. Tot aan Minnie Mae Hood, Elvis’ oma. Ze ligt naast hem in Graceland.

Z’n achterneef Fred Thompson ontsproot aan dezelfde stamboom, en kwam dus ook uit Bunschoten. Hij was negen jaar senator in Washington, namens Tennessee, maar de mensen kennen hem vooral als acteur in Law & Order, Red October en een heel stel andere films.

De Tesla stamt uit Bunschoten, samen met de Kindle en alle andere e-readers. Marc Tarpenning is een nazaat van Gerrit Teerpenning uit het oude dorp aan de Zuiderzee, en hij was al jong gefascineerd door batterijen. Marc ontwikkelde de Rocket, het allereerste tablet waarop je boeken kon lezen waaruit ook de Kindle voortkwam, en daarna ontwierp hij de Tesla.

Elektriciteit: Thomas Edison uit Den Oever, Edam en Reusel – de Mierden krijgt vaak de eerste prijs in de geschiedenisboeken, maar het was George, de zoon van Emeline Vedder uit Bunschoten, die Amerika z’n stroomnet gaf. George Westinghouse’s AC won het van Edisons DC, wisselstroom versus gelijkstroom, en sindsdien zijn alle huishoudens daarop aangesloten.

George was een oudoom van een andere qua origine Bunschoter celebrity, Eddie Vedder van Pearl Jam. Harm Vedder was de eerste van het geslacht die de oversteek naar Amerika maakte, op uitnodiging van zijn oom Kiliaen van Rensselaer uit het naburige Nijkerk. Oom was directeur van de West Indische Compagnie en de oprichter van Nieuw Nederland en Nieuw Amsterdam in wat later Amerika zou heten. De Vedders trokken er naartoe, en ook de Van Bunschotens, de Korlaars, de Van Twillers, allemaal dorpsgenoten.

Wouter van Twiller werd bedrijfsleider van Nieuw Amsterdam, Jaap Korlaar bouwde Hartford in Connecticut, maar vestigde zich tenslotte als schoolmeester aan de rand van Manhattan, op de hoek van waar de oever een bocht naar het noorden maakt. Korlaars Hoek, werd het genoemd, nu Corlears Hook. De hoeren tippelden daar, op zoek naar aan land komende matrozen. Hookers werden ze genoemd. En zo heten prostituees nog steeds.

(Foto: Onja Boudewijns)