ENGLISH

 

GRACE VanderWaal was pas twaalf, en toen was ze al een rockstar. Iedereen in Amerika loves Grace VanderWaal met haar aanvankelijk super-simpele act: een ukelele en een uniek herkenbare stem. Toen ze het elfde seizoen van America’s Got Talent won, had iedereen het over haar. Ze was een pre-puber, en dat is nu acht jaar geleden.

Wat haar naam suggereert, klopt. Haar familie stamt van de oevers van de Waal. Numansdorp, Zwijndrecht, Goudriaan. In Goudriaan zelf zeggen ze misschien: hee, we liggen niet aan de rivier. Maar dat komt omdat ze precies halverwege de Lek en de Waal wonen – in beide gevallen geldt: het is het uiteinde van de drukste rivier in Europa, de Rijn.

Bij de laatste schatting tien jaar geleden woonden er in Nederland 2.740 mensen die Van der Waal heten. In Amerika wonen er 12. Maar schrijf het aan elkaar, en dan telt Nederland 5 VanderWaals, maar Amerika heeft er zowat 500. Dat duidt erop dat op een keer iemand de oceaan overstak die Van der Waal heette, en dat die naam razendsnel z’n spaties kwijtraakte. Klopt, dat was Arie van der Waal uit Numansdorp. Die was met Willemijn Reedijk uit Strijen komen overvaren.

I Don’t Know My Name, was de titel van de zelfgeschreven song waarmee Grace het koude hart van jurylid Simon Cowell verwarmde. Hij voorspelde prompt dat zij de nieuwe Taylor Swift zou worden, de kleindochter van de Gelderse oma Meulenkamp. Zou zomaar kunnen, maar I Don’t Know My Name? Grace is een telg van een van de oudste geslachten in Nederland. Weliswaar zijn we allemaal telg van een heel oud geslacht, maar in het geval van Grace kennen we namen en toenamen, meestal uit kerkregisters die bewaard zijn gebleven. Haar stamboom gaat terug naar het jaar 1265, naar Mels van Driel uit Ridderkerk, en loopt via de families Terlouw, Brouwer, Korver, Kool, Vogelaar, Van Ommen, Akkerman, Ellerbroek, Fransen en, jawel, Kermis, naar haar vader David VanderWaal uit Kansas.

Van Driel, niks mis met die naam achthonderd jaar geleden. Dat waren harde werkers en rijke stinkerds, een ideale combinatie in de middeleeuwen toen families in voortdurend gevecht waren met het water dat hun akkers bedreigde. Pietertje Kermis trouwde er met eentje, een rijke handelaar in haver, ze baarde hem drie kinderen en werd de overgrootmoeder, 21 generaties verwijderd, van het meisje dat zo graag een ukelele wilde.

Ze vroeg er een voor haar elfde verjaardag. Moeder zei nee. Maar Grace kreeg geld van ooms en tantes, en daarvan kocht ze zelf haar eigen ukelele. Ze leerde van YouTube hoe ze erop moest spelen. Een jaar later won ze voor miljoenen tv-kijkers haar eerste prijs.