door Kees Luijben
DE INVLOED van Frankrijk, Spanje en Italië op Ernest Hemingway is algemeen erkend, maar de invloed van Nederland op zijn werk is lang over het hoofd gezien. Wat was de invloed van Nederlanders op Hemingway en hoe werkte hij samen met hen?
Tijdens zijn jaren in Parijs ontwikkelde Hemingway, bekend om zijn interesse in sport, een passie voor fietsen. Hij fietste niet alleen zelf op de Franse wegen, maar woonde ook wielerevenementen bij, zoals de Zesdaagse wedstrijden in het Vélodrome d’Hiver in Parijs en het Vélodrome Buffalo in Neuilly-sur-Seine. In tijdschriften als La Pédale en L’Auto, de promotor van de Tour de France, las hij over de Nederlandse wielrenners Piet Moeskops en Piet van Kempen. Het is zeer waarschijnlijk dat hij hen heeft gezien en mogelijk heeft ontmoet tijdens deze Zesdaagsen.
Tijdens een reis naar de Provence in 1924 bezocht Hemingway Arles en hij schreef aan Ezra Pound dat hij een pelgrimstocht had gemaakt naar Van Gogh’s vroegere woonplaats, waarbij hij het beschreef als een van de “heiligdommen” die hij bezocht. Hij vond inspiratie in het werk van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh, net zoals hij werd geïnspireerd door de kunstenaar Jeroen Bosch uit vroegere tijden, wiens werk hij tegenkwam in het Prado Museum in Madrid. Hemingway’s bewondering voor Bosch’ Tuin der Lusten is duidelijk te zien op de omslag van Carl P. Eby’s onlangs gepubliceerde boek Reading Hemingway’s The Garden of Eden.
IN MAART 1937 ontmoette Hemingway de Nederlandse filmregisseur, intellectueel, kunstenaar en communist Joris Ivens in Café Deux Magots in Parijs. Ivens bereidde een documentaire voor over de Spaanse Revolutie en nodigde Hemingway uit om mee te werken, omdat hij wist dat Hemingway geïnteresseerd was in het land. Hemingway stemde toe en reisde met Ivens en de Nederlandse cameraman John Fernhout (Ferro) naar Madrid en Fuentidueña de Tajo om de film op te nemen die Spaanse Aarde zou worden. Hemingway financierde een kwart van de totale kosten en leverde het script en de voice-over voor de film. In juli 1937 presenteerden beide mannen de documentaire aan president en mevrouw Roosevelt in het Witte Huis. De band tussen Hemingway en Ivens bleef bestaan en in 1940 vroeg Hemingway Ivens om zijn manuscript voor For Whom The Bell Tolls te beoordelen, gezien hun gezamenlijke ervaringen in Spanje.
Gelet op de immense invloed die Nederlandse kunstenaars op Hemingway hadden, moeten we ons afvragen waarom hij – ondanks al zijn reizen – nooit in Nederland lijkt te zijn geweest. Ernest Hemingway kende, werkte samen met en haalde inspiratie uit verschillende Nederlandse personen, maar heeft hij ooit hun thuisland bezocht?
Copyright: The Hemingway Foundation and Society.
* Kees Luijben is een finance professional en woonachtig in Nederland. Al meer dan vijftig jaar is hij zeer geïnteresseerd in het leven en werk van Ernest Hemingway. De Hemingway Society publiceerde deze blog op 15 maart 2024.