ENGLISH

 

DE kaart die in één oogopslag het hele verhaal van Nederland laat zien.
De donkere kleuren geven aan dat het land voor eenderde onder zeeniveau ligt. Het laagste deel ligt 15 meter onder de zeespiegel.
Het hoogste deel is in het diepe zuiden van Limburg, de Vaalserberg op 322 meter boven zeeniveau. Het is meer een mierenhoop dan een berg.
De Schelde en de Maas stromen binnen vanuit het zuiden, de Rijn vanuit het oosten en de Atlantische Oceaan, plaatselijk bekend als Noordzee, arriveert vanuit het westen en noorden. Worst case scenario: tweederde van Nederland kan onder water komen te staan. Die Veluwe, Drenthe, de Achterhoek, een stukkie Brabant houden het droog. Schiphol niet. Dat is gebouwd in het midden van dat merengebied in het westen – het ligt op de bodem van een drooggelegd meer, en kan moeiteloos weer onderlopen.
De kunst van het overleven op de kaart. Maar Nederlanders doen meer dan alleen overleven. Ze hebben in de afgelopen 800 jaar hun leefoppervlakte bijna verdubbeld. Ze tellen 18 miljoen inwoners, tien keer zoveel mensen per vierkante mijl als de VS, op een landoppervlak dat 235 keer kleiner is.
Overvloed aan water en gebrek aan ruimte hebben de Nederlanders gedwongen te worden tot wat ze nu zijn: het best beschermd tegen wassend water van alle kanten ter wereld.