KLEINE EILANDJES, grote gevolgen. In Texel werd de allereerste Amerikaanse vlag met spoed bij elkaar genaaid. Admiraal John Paul Jones van de kersverse onafhankelijke Verenigde Staten had op zee een Brits fregat gekaapt, sleepte het naar Texel, en vroeg daar om een vlag. Amerika had nog geen vlag, maar Benjamin Franklin en John Adams waren als ambassadeur vaak in Den Haag en Amsterdam geweest. Jones wist dat zij “een vlag met dertien banen, afwisselend rood, wit en blauw” wilden. Zoals de Hollandse driekleur, maar dan voor de dertien deelstaten. Zo geschiedde. De vlag, met de titel “Noord Americaansche Vlag”, ligt nu in een vitrine in een museum in Chicago.
Maar ook Kees van Texel uit Koog kwam naar Amerika. Die werd meteen bij aankomst verliefd op een Indiaans meisje uit de Montauk-stam. Gevolg: acht kinderen die zelf weer allerhande kroost kregen, met namen waarvan de spelling mettertijd werd aangepast. Texel klinkt als Tessel, dus dat werd Tassel, Tassell, Vantassel, Vandessel enzovoort. Meneer Rensselaer Schuyler van Tassell werd miljonair. Naar hem werd een dorp in Wyoming genoemd, Van Tassell. Een in zijn tijd beroemde schrijver, Van Tassel Sutphen, was Mark Twains uitgever. Zijn voorouders stamden zowel uit Gelderland als van de Wadden.
OP EEN KAART uit 1614, getekend door Amsterdammer Adriaan Block, vind je zowel Texel als Vlieland voor de kust van Massachusetts. Texel is nu Elisabeth Island, en Vlieland heet Nantucket, maar een tijdlang lagen ze net als thuis in Nederland tegenover de Zuyderzee, kijk maar op de kaart hieronder, gedrukt in 1647. Daarop zie je ook dat het Rode Eiland, dat Block vanaf zijn schip zag en benoemde, vanwege de rode klei die hem opviel, voorgoed die naam heeft behouden, nu Rhode Island.
Daar, in Wickford, Rhode Island ligt trouwens de Brandaris, een grote Hollandse sloep die aan de Duitse inval in 1940 ontsnapte, hielp bij de evacuatie van Britse soldaten in Duinkerken, en daarna de oceaan overstak. De boot is genoemd naar de vuurtoren van Terschelling. Je kan ‘m huren.
ALLEMAAL indrukwekkend genoeg, maar de diepste voetafdrukken van de Wadden komen uit Ameland. Kees en Maaike Hendriks kwamen vanuit Nes naar Amerika overvaren en heetten daar meteen Van Nes. Daar werd al gauw een tweede s aan vastgeplakt, Van Ness. En moet je vandaag eens zien. Niet alleen telt Amerika nu 4.500 gezinnen die Van Ness of Vanness heten, maar wat dacht je van de stadswijken met de naam Van Ness in Los Angeles, San Francisco en Washington? Er staan Van Ness Houses in Vermont en New Jersey, en in Torrance, Boston, Washington, Fresno en San Diego lopen Van Ness Avenues en Streets. Allemaal genoemd naar nazaten van Kees en Maaike, inclusief Jaap van Ness die burgemeester werd van San Francisco. Z’n echte doopnaam was James. Zijn oom John was ook burgemeester, in Washington, maar diens doopnamen waren Johannes Petrus.
New York heeft een buurt in de Bronx, die heet Van Nest, ook genoemd naar een Van Nes, maar dat was Piet, een Amelandse buurman van Kees, geen familie. Kees en zijn nazaten waren allemaal niet op hun mondje gevallen, die kregen de een na de ander hoge functies in Amerika: gouverneur van Vermont, rechter in New York, burgemeesters aan beide kusten. Van Piet hoorden we niet veel meer. Hij werd soldatenronselaar in New Jersey, en z’n dochter trouwde met Dirk Middagh uit het Utrechtse Hei- en Boeicop. Die kocht Piet van Nes’ huis. Vandaar vandaag nog steeds Middagh Street in New York. Die straat is dus half Amelands.