door Jan Emous
POPMUZIEK en Amerika. Wat er ook geprobeerd is overal ter wereld, de Amerikanen hebben altijd een leidende rol gehad in de populaire muzieksector. Vrijwel alle huidige gitaargoden leerden het vak door goed te luisteren naar de uitvinders van de blues, de jazz, de rock & roll en country & western en combinaties van al dat moois.
In Nederland hielden we de Amerikaanse muziekboot een beetje af door in de jaren vijftig en zestig de boel te vertalen. De Fouryo’s zongen ‘Zeg Niet Nee’ (‘Tell Him No’ van de Everly Brothers) en Rob de Nijs bezong het ‘Ritme Van De Regen’ (Rhythm Of The Rain van The Cascades). Dat Engelstalige gedoe zou het hier nooit doen, was kennelijk de gedachte onder de platenbazen.
Maar die opvatting werd bliksemsnel ingehaald door de tijd. De Summer Of Love in 1967 gaat als een schok door de wereld: Er is een idealistische stuwdam doorgebroken en nieuwe ideeën stromen de wereld in, ideeën van een generatie die muziek gebruikt als belangrijk medium. En dat blijft, ook in Nederland, niet onopgemerkt.
Amerika, daar moet je wezen, denken George Kooymans en de andere leden van The Golden Earrings uit Den Haag. Ze zijn al aardig bekend in eigen land en het avontuur lonkt aan het eind van de jaren zestig. De Mercedes tourbus wordt op de boot gezet en arriveert samen met de band drie weken later in de VS. Over het hele project is in sommige opzichten niet helemaal goed nagedacht. Het is winter en bitter koud. Veel kouder dan de jongens ooit hebben meegemaakt. En de Mercedes-bus mag dan in de VS op veel bewondering rekenen – dat merk is synoniem met succes en rijkdom – de kachel van het ding is volstrekt ontoereikend.
En het wordt nog erger: De enorme voorruit van de bus sneuvelt door steenslag. Een nieuwe ruit is nergens te krijgen en de band toert dus in een rijdende koelcel. Maar ze staan toch maar mooi op dezelfde podia als Led Zeppelin en Joe Cocker. Dat maakt veel goed. Het levert ze zelfs een mooie hit op, want George Kooymans schrijft na terugkeer in Den Haag ‘Another 45 Miles’, geïnspireerd door het avontuur in de VS.
EEN JAAR of vier later neemt de band het album ‘Moontan’ op. Met daarop het door zanger Barry Hay geschreven ‘Radar Love’. Dat nummer slaat in als een bom. Ook in de VS. Barry Hay is Engelstalig opgevoed en komt met zinnen als ‘I’ve been driving all night / My hands are is wet on the wheel’. Dat is nog ‘ns wat anders dan I love you so and please don’t go….. Bovendien wordt in de tekst Brenda Lee genoemd. Kortom: Dit moet wel een hit in Amerika worden. En dat gebeurt ook.
Dus: Koffers pakken en op naar de Amerikaanse podia. En niet meer met een foute bus. De Golden Earring, de ‘s’ is inmiddels geschrapt, staat in het voorprogramma van grote acts, zoals bijvoorbeeld Santana, wereldberoemd geworden na het Woodstock festival in 1969. Er hoeft niet langer kou geleden te worden. Tot hun eigen verbazing bestaat het vervoer uit twee enorme limousines, voor elke twee bandleden één. Hotelkamers zijn van koninklijke allure. De behandeling overal is van vijfsterren-niveau. Dit is genieten voor vier Haagse jongens zonder sterallures.
Dat genieten komt enigszins onder druk te staan als ze vanuit een van hun chique auto’s opzij kijken in de file voor een stoplicht. Ze staan naast een bus. In die bus zit Carlos Santana met zijn hele band en instrumentarium. ‘Hé, wij zitten toch in hun voorprogramma?’, zegt bassist Rinus Gerritsen. Heel zacht gaan er wat alarmbelletjes rinkelen.
Dat er iets niet helemaal klopt blijkt bij thuiskomst. Iemand zal best veel geld verdiend hebben aan de tour. Maar niet de leden van de band, ondanks hun aanvankelijke enthousiaste verslag aan de pers (foto). Die blijken achteraf alle luxe zelf te hebben betaald
Het is een bekend verhaal: de creatieve kunstenaar wordt getild door de zakenman. Maar het aardige van deze Haagse jongens is dat ze er achteraf hartelijk om konden lachen. Misschien niet meteen. Maar ze bleven niet hangen in wrokkige zurigheid. En ach, Amerika. Daar krijgt een Hagenees maar heimwee van.
* Journalist Jan Emous was jarenlang presentator bij Radio Noord Holland en op Radio 1 bij NPO’s Nachtvluchten, en in Maryland bracht hij vanuit het niets Paperback Radio in de lucht.