ER WAREN eens twee mannen die Karel Ebbets heetten. Ze waren achterneven, spelden hun naam als Charles, maar ze waren allebei van Hollandse komaf. Beiden lieten een onuitwisbare indruk achter. Charles Hercules Ebbets was de grote man achter de Brooklyn Dodgers, nu LA Dodgers. Charles Clyde Ebbets was de maker van Lunch Atop a Skyscraper tijdens de bouw van Rockefeller Center, een iconische foto die bijna een eeuw later nog steeds overal ter wereld in kantoren hangt.
De stamboom van beide heren is een aaneenrijging van Hollandse gezinsnamen. De naam Ebbets zelf behoorde toe aan Nederlanders die de 80-jarige oorlog waren ontvlucht en in het Engelse Norwich gingen wonen. In Amerika trouwden ze de ene Hollandse na de andere: Jannetje Waldron, emigrante uit Reusel-de Mierden, Marietje van Vorst uit Voorst, Els Kip uit Amsterdam, Marianne van der Veer uit Wemeldinge, Laura Quackenbush, voorheen Quackenbosch uit Katwijk, en een lange reeks anderen, inclusief Annemarie Quick uit Laren, maar oorspronkelijk uit Cuyk.
KAREL van de Dodgers kwam uit New York, en Karel van de foto werd geboren in Alabama. Hij kwam naar Manhattan omdat daar veel te fotograferen viel, vooral nadat de familie Rockefeller, voorheen uit Breskens, hem vroeg om foto’s te maken van de bouw op Rockefeller Plaza. Hij was een waaghals, vloog kleine vliegtuigjes toen de meeste mensen dat nog niet durfden, deed stuntwerk op vliegtuigvleugels, werd worstelaar en nam deel aan autoraces. Een wolkenkrabber beklimmen en vanaf de dakrand foto’s maken, daar draaide hij z’n hand niet voor om.
De foto was in scène gezet. Het was geen echte lunchpauze, maar wel waren het echte bouwvakkers. Karel maakte een hele serie foto’s van hen, in september 1932, op de 69ste verdieping, en Rockefeller gebruikte die voor promotiedoeleinden. Zodra zijn taak erop zat, vertrok hij weer naar het warme zuiden, naar Florida, trouwde vier keer, deed nog veertig jaar fotowerk, maar nooit meer zoiets iconisch als Lunch Atop a Skyscraper.
ZIJN NEEF was toen overigens al dood. Hij was een zoon van Annemarie uit Cuyk. Leerde voor boekhouder en had stap voor stap aandelen gekocht in de Brooklyn Bridegrooms honkbalclub, net zo lang tot ie tachtig procent in bezit had. Intussen had hij vijftien jaar lang toegangskaartjes en pinda’s verkocht en er was niemand die meer afwist van de club dan hij. Honkbal-Karel wist, net als de oorspronkelijke Ebbets uit Norwich die metselaar was, het een en ander van hoe je iets moest bouwen, en dus gaf hij de club een nieuw stadion, Ebbets Field, capaciteit 18.000 toeschouwers, later verdubbeld.
Om daar te komen, in Flatbush, voorheen Vlacke Bos en daarvoor Midwoud, moest je soms bereid zijn om je leven te riskeren. De trolleys in Brooklyn waren overgegaan van paarden op elektrische aandrijving, ze waren sneller en dus gevaarlijker, en honkbalfans leerden om ze te ontduiken, to dodge them. Zij gaven de club de nieuwe naam, Brooklyn Dodgers.
Maar Karel ging dood, de nieuwe eigenaar verhuisde het team naar Los Angeles, en Ebbets Field werd tenslotte afgebroken. Er staat nu een gigantisch appartementencomplex. Dat is genoemd naar Jackie Robinson, de eerste zwarte Major League honkballer. Die speelde voor de Dodgers. Op Ebbets Field.