DAAR staat ie, de vader des vaderlands. Op het Plein in Den Haag.
Of staat Willem ergens anders? Er zijn twee bronzen Willem de Zwijgers in de wereld, en ze zijn identiek, allebei ontworpen door beeldhouwer Lodewijk Royer. De tweede Willem staat in New Jersey op de campus van Rutgers University.
De naam zegt het al, Rutgers, een van de Amerikaanse superuniversiteiten met een hoog Hollands gehalte, net als het naburige Princeton (voorheen Princetown, ter ere van prins Willem III), William and Mary in Virginia, Vanderbilt in Tennessee, Spelman in Atlanta, en Hofstra op Long Island. Rutgers werd bedacht door de dominees Theo Frelinghuysen en Jaap Hardenbergh, en financieel mogelijk gemaakt door Henry Rutgers, nazaat van Nederlandse burgemeesters van New York (De Peyster) en Albany (Bancker), en voorzaat van de twee presidenten Roosevelt uit Zeeland.
Op een dag reisde dokter Benedict Turck door Nederland. Hij ontdekte dat er één exacte kopie van bronzen Willem bestond, gegoten uit Royers oorspronkelijke mal, en die kocht hij. Turck had een band met Willem van Oranje. Zijn betoveropa was Willems huisarts geweest, die had hem behandeld de eerste keer dat er een moordaanslag op De Zwijger was gepleegd, in 1582.
Op de bootreis terug naar Amerika voelde Turck zich schuldig over z’n dure aankoop, en hij besloot niks tegen zijn vrouw te zeggen. Acht jaar lang lag het in een opslag. Totdat het de Holland Society van New York te gortig werd. Dat ding moest ergens staan, en recht doen aan Nederlands cruciale rol in Amerika. Central Park misschien. Of anders hartje Albany, of ergens langs de oever van de Hudson, ontdekt door het Amsterdamse schip Halve Maen.
Het werd de Rutgers Universiteit, en daar staat Willem van het Haagse Plein nu al 96 jaar. Willie the Silent noemen de studenten hem, en Still Bill. Ze zeggen dat hij ’s avonds in het donker fluit als er een studente langsloopt die nog maagd is.
Maar ook dat al zowat een eeuw lang niemand hem nog heeft horen fluiten.