ENGLISH

 

DE robot heet Dutch. Hij doet laswerk in Oklahoma, in de fabriek van John Zink in Tulsa. Die maakt heavy industry apparaten, waarbij onderdelen aan elkaar gelast moeten worden.

Dutch komt uit Alblasserdam. Hij is niet veel meer dan een arm, en een heleboel software. Ontworpen door familiebedrijf Valk Welding.

Hartstikke leuk, maar er wordt wel meer uit Nederland naar Amerika geëxporteerd. Waarom is dit anders? Welnu, John Zink was zelf van Nederlandse afkomst. Veel Amerikanen met Zink, Zinck of Zinke als achternaam stammen uit zuid-Nederland. John zelf is niet meer onder ons, maar toch vond zijn fabriek dat de robot uit Holland moest komen.

Dat komt door het moederbedrijf van Zink: Koch Industries in Kansas. Charles Koch die op hoge leeftijd (88) de tent nog steeds leidt is de kleinzoon van Hotze Koch uit Workum. Hij kwam naar Amerika, veranderde de voornaam in Harry en de uitspraak van de achternaam in Coke.

Koch Industries is een supergrote particuliere onderneming in Amerika, groter dan Boeing, groter dan Disney, “het grootste bedrijf waar je nog nooit van gehoord hebt.” Ze maken papier en plastic, maar ook kunstmest en stretch jeans. Ze produceren ethanol en lycra, maar ook yogabroeken en luiers. Vind je het label van Cordura in je North Face- of Jansport-rugzak: afzender Koch uit voorheen Friesland. Ze zijn marktleider in alle producten die met mineralen, bossen en vee te maken hebben. Ze verhullen hun politieke voorkeuren niet: very much Republikeins, maar anti-Trump.

En ze doen robots. Uit Holland, uit Alblasserdam. Ze noemden de eerste Dutch.

Even tellen: de robot is Dutch, de stichter van z’n werkgever was Dutch, en het gigantische moederbedrijf is Dutch.

Triple Dutch touch.