door Father Ron Geilen
IN EEN DIVERSE wereld vol verschillende overtuigingen, levensstijlen en identiteiten kunnen de principes van niet-oordelen en compassie, vanuit een spiritueel perspectief, een basis leggen voor eenheid en wederzijds respect. Door een interreligieuze lens kunnen deze waarden kloven overbruggen tussen individuen die anders denken, stemmen en leven. Het voedt begrip tussen mensen uit verschillende gemarginaliseerde groepen en identiteiten.
Niet-oordelen is de praktijk van het benaderen van anderen zonder vooropgezette ideeën of vooroordelen. Dit principe, dat in veel geloofstradities terug te vinden is, moedigt een open houding en begrip aan, waardoor het essentieel is voor het bevorderen van meer acceptatie. Jezus pleit bijvoorbeeld voor een niet-oordelende benadering, zoals te zien is in Matteüs 7:1, waar Hij zegt: “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt.” Deze oproep om niet te oordelen spoort gelovigen aan om iedereen, ongeacht hun geloof of identiteit, met liefde en acceptatie te benaderen. Op dezelfde manier legt de mindfulness beoefening in het boeddhisme de nadruk op het observeren van gedachten en emoties zonder gehechtheid of afkeer. Dit bewustzijn moedigt acceptatie van iedereen aan, inclusief jezelf. Het bevordert een omgeving van respect en begrip.
In alle grote wereldreligies is de centrale leer dat alleen God de ultieme rechter is over menselijk handelen. Het moedigt gelovigen aan om nederig te zijn en geen oordeel over anderen te vellen, omdat iedereen zich op een unieke spirituele reis bevindt. Mededogen houdt in dat het lijden van anderen wordt herkend en verlicht. Het gaat verder dan empathie door te inspireren tot acties die mensen in nood ondersteunen, waardoor het een sleutelprincipe is voor het creëren van een inclusieve samenleving. In het hindoeïsme benadrukt “karuna” (mededogen), onbaatzuchtige dienstbaarheid en vriendelijkheid tegenover alle wezens. Door met mededogen te handelen, dragen individuen bij aan het welzijn van anderen, ongeacht hun achtergrond of identiteit.
DE HEBREEUWSE Bijbel (Tenach) in het Jodendom benadrukt de waarde van mededogen door het concept van “rachamim”, dat barmhartigheid en liefdevolle vriendelijkheid betekent. De joodse leer moedigt liefdadigheid en steun aan kwetsbare mensen aan, waardoor een inclusieve gemeenschap wordt bevorderd. In het sikhisme is mededogen een kernwaarde, waar “seva” (onbaatzuchtige dienstbaarheid) wordt beoefend om liefde en zorg voor de mensheid uit te drukken. Een ander dienen zonder enige verwachting van beloning belichaamt oprecht mededogen en inclusiviteit. Mededogen, of “Rahma”, is een fundamentele waarde in de Islam, die benadrukt wordt in de eigenschappen van God als “Rahman” (de Meest Barmhartige) en “Raheem” (de Meest Mededogende). De Koran en de leringen van de Profeet Mohammed moedigen moslims aan om mededogen te tonen in alle aspecten van het leven, inclusief de behandeling van anderen, dieren en het milieu. De praktijk van “Zakat” (het geven van aalmoezen) en de nadruk op sociale rechtvaardigheid weerspiegelen deze waarde.
Mededogen strekt zich uit tot intermenselijke relaties en spoort aan tot empathie en vriendelijkheid jegens iedereen. Moslims streven ernaar om goddelijk mededogen en barmhartigheid in hun daden te weerspiegelen. Spiritualiteit, vaak omschreven als een gevoel van verbondenheid met iets dat groter is dan jezelf, biedt een kader voor het vinden van zin en doel in het leven. Het overstijgt religieuze doctrines en biedt een weg naar innerlijke vrede en een dieper begrip van het bestaan. Dit kan helpen om bruggen te slaan tussen verschillende groepen. Veel inheemse culturen zien spiritualiteit als een intrinsieke verbinding met de natuur en de kosmos. Deze geïntegreerde benadering van het leven koestert respect voor alle wezens en hun verschillende manieren van leven.
IN HET TAOÏSME gaat spiritualiteit over afstemming op de “Tao” (de Weg), die de natuurlijke orde van het universum vertegenwoordigt. Door volgens de Tao te leven, vinden we evenwicht, vrede en een diep gevoel erbij te horen. Dit kan zich uitstrekken tot het accepteren en omarmen van diversiteit. Het concept van Jezus als “De Weg” in het christendom heeft een diepgaande spirituele betekenis, die resoneert met leringen in zowel het taoïsme als de geschriften van Thomas van Aquino. Dit idee slaat een brug tussen verschillende spirituele tradities en benadrukt universele waarheden over het pad naar goddelijk begrip en eenheid. De vroegchristelijke beweging werd “de volgelingen van de weg” genoemd, wat ook met dit idee te maken heeft. Deze benaming benadrukt de leer van Jezus als een duidelijk omlijnd pad of levenswijze. De Bahá’í-leringen benadrukken de eenheid van alle religies en de eenheid van de mensheid.
Het is een gevoelig onderwerp voor veel orthodoxe gelovigen, maar eenheid is de enige weg naar een vreedzamere en meer verenigde wereld.
Spiritualiteit wordt gezien als een reis naar persoonlijke en collectieve transformatie, geleid door principes van liefde, rechtvaardigheid en gelijkheid. Meer begrip kweken in onze omgang met mensen die anders denken, stemmen en leven, waaronder de LGBTQ+ gemeenschap en andere gemarginaliseerde groepen, kan leiden tot een meer inclusieve en harmonieuze samenleving. In gesprek gaan met mensen met verschillende achtergronden en overtuigingen bevordert wederzijds begrip en respect. Door te luisteren zonder te oordelen, kunnen we van elkaar leren en bruggen van medeleven bouwen. Opkomen voor de rechten en waardigheid van gemarginaliseerde groepen toont compassie in actie. Het steunen van beleid en initiatieven die gelijkheid voor iedereen en gerechtigheid voor iedereen bevorderen, belichaamt de geest van eenheid.
PRAKTIJKEN zoals meditatie, gebed en het bijhouden van dagboeken kunnen iemands spirituele verbinding verdiepen en een niet-oordelende en compassievolle kijk op het leven cultiveren. Dit innerlijke werk helpt ons om anderen met empathie en begrip te benaderen. Het omarmen en vieren van diverse culturele en religieuze tradities vergroot onze waardering voor de rijke schakeringen van de wereld. Het herinnert ons aan onze gedeelde menselijkheid en de schoonheid van onze verschillen. Leren over de geschiedenis, de strijd en de bijdragen van verschillende groepen kan empathie en begrip bevorderen. Onderwijs is een krachtig middel om vooroordelen te bestrijden en inclusiviteit te bevorderen.
Door niet-oordelen, compassie en spiritualiteit vanuit een interreligieus perspectief te omarmen, kunnen we een meer inclusieve en compassievolle wereld creëren. Deze principes leiden ons naar begrip, empathie en een diep gevoel van onderlinge verbondenheid, waardoor onze levens en die van de mensen om ons heen worden verrijkt, ongeacht hun geloof, identiteit of levensstijl. Ik hoop van harte dat als we de dingen vanuit een spiritueel perspectief bekijken, de wereld vreedzamer en harmonieuzer zal worden voor de generaties na ons.
* Ron Geilen uit Geleen is voorganger / geestelijk verzorger bij All Saints & Sinners Anglican Mission in Fulton en St. Charles, Missouri.