TERWIJL Nederland maandag in alle rust tweede Paasdag vierde, ging in Amerika iedereen gewoon aan het werk. Amerika kent immers geen Hemelvaartsdag, geen tweede kerst- of pinksterdag, en evenmin een tweede paasdag. Amerika heeft vrije dagen, Memorial Day, 4 juli, Thanksgiving en zo. Maar geen vrije paasdag. Behalve in North Dakota.
De voornaamste reden voor het ontbreken ervan is de Amerikaanse scheiding van kerk en staat. De overheid mag grondwettelijk niemand een geloofsovertuiging opdringen. Op religie gebaseerde verplichte vrije dagen vallen onder dat verbod. Werkgevers, inclusief de deelstaten als werkgever, mogen wel holidays afkondigen als ze dat willen. Daarom is de dag na Kerstmis een officiële vrije dag in Virginia, de Carolinas, Texas, New Hampshire en Kansas, en in North Dakota krijg je vrij op de dag na Pasen, maar bij wijze van een lokaal cadeautje, en niet omdat het een christelijke feestdag is.
HET WAS de stad Vlissingen, nu bekend als de New Yorkse wijk Flushing, die iedereen vier vrije feestdagen door de neus heeft geboord.
Als het aan de steile Piet Stuyvesant had gelegen, dan waren al die christelijke feestdagen nu wel degelijk vrije dagen. Mevrouw Judith Stuyvesant uit Breda was begaan met het lot van slaven en loonarbeiders. Die moesten met Pasen, Hemelvaart en Kerst gewoon doorwerken, en zo’n extra vrije dag was vooral voor hen bedoeld. Judith had die holidays wel bij haar man voor elkaar gekregen, want Piet voelde niets voor de scheiding van kerk en staat. In New York moest iedereen van hem naar de Dutch Reformed Church. Als je stiekem iets anders beleed, dan sleepte Stuyvesant met z’n houten poot je hoogstpersoonlijk achter de tralies.
DE BURGERS van Vlissingen op Long Island kwamen daartegen in opstand. Die dienden in 1657 een officieel verzoekschrift in om een scheiding van overheid en kerk te bewerkstelligen, de “Remonstrantie van Vlissingen”. Als de overheid met haar vingers van ieders geloof afbleef, zoals toen inmiddels min of meer gebruikelijk in Nederland zelf, dan kon iedereen vrij z’n eigen tempel kiezen. Stuyvesant wees het op staande voet af, en stuurde overtreders op de boot terug naar Holland om daar gestraft te worden.
Echter, die werden daar vrijgesproken. En zo bladderde het gezag van de staat over andermans geloof alsnog in hoog tempo af. De “Flushing Remonstrance” geldt sindsdien als het startschot voor een overheid die aan de burgers niets oplegt wat met het geloof te maken heeft. En dat includeert dus ook het niet landelijk opleggen van vrije dagen op religieuze grondslag. Vandaar dat iedereen in Amerika de maandag na Pasen gewoon weer aan het werk gaat. Met de complimenten van Vlissingen.
O, en Christmas dan? Eerste kerstdag is de uitzondering, maar daar moest het Hooggerechtshof aan te pas komen. De rechters zeiden dat kerst met de boom, de lichtjes en de Sinterklaascadeautjes geseculariseerd is, dus die vrije dag mag.