door Emily Zaal
“Nederlanders die naar Amerika verhuizen of emigreren moeten oppassen dat ze niet als onbeleefd worden gezien. Ze kunnen vaak verkeerd worden begrepen,” zegt Tessa Dorresteijn Maher, die opgroeide in zowel de Nederlandse als de Amerikaanse cultuur.
Directheid is een eigenschap die veel Nederlanders bewonderen. De meeste ‘Dutchies’ vinden directheid en transparantie een bewonderenswaardige manier van interactie met anderen. Dat kan het geval wel zijn, maar deze manier van communiceren kan ook botsen met de minder directe Amerikaanse cultuur.
Tessa wist altijd wel van de Nederlandse directheid, maar begreep het helemaal toen ze ging studeren in Nederland. Ze sprak vloeiend Nederlands en Engels en paste zich gemakkelijk aan, in welk land ze zich ook bevond. Toen ze nog maar drie jaar oud was, emigreerde ze met haar familie van Noord-Limburg naar Wisconsin voor het werk van haar vader. “Als ik in Amerika ben, voel ik me veel meer Nederlands, en als ik in Nederland ben, voel ik me meer Amerikaans. Het wisselt meestal en is afhankelijk van waar ik ben,” zegt ze.
Toen ze 18 was, had ze een aha-moment over Nederlanders en “how they tell it how it is.” Het gebeurde terwijl ze in een grote collegezaal in Utrecht zat. Tijdens het begin van haar studie had ze lang blond haar, maar besloot op een weekend het heel kort te laten knippen. “Toen ik maandag in de collegezaal aankwam, zat er een Nederlandse jongen die ik nog nooit had gesproken, en hij zei dat hij mijn lang haar veel mooier vond. Ik vroeg niet eens wat hij ervan vond, en ik vond die opmerking heel onbeleefd,” aldus Tessa.
Hoewel ze de opmerking destijds grof vond, kan ze er nu, dertien jaar later, om lachen. Tessa vindt het leuk hoe verschillend beide culturen zijn. “‘Mijn Nederlandse familie kwam vaak op bezoek en ze vonden dat Amerikaanse ‘small talk’, zoals in een supermarkt, nep was. Maar ik hou echt van de ‘small talk”,’ zegt ze.
Volgens Tessa is geen enkele manier beter dan de andere. “We zijn allemaal verschillend, en dat is het mooie van de smeltkroes van Amerika. Ik vind het leuk dat elk land een andere manier heeft om met elkaar om te gaan.”
* Emily Zaal is journaliste in Wisconsin waar ze voorheen werkte bij WSAW NewsChannel 7. Ze behaalde haar masters in de journalistiek aan de Universiteit van Groningen.