ENGLISH

 

door Hans Smit

Als het in Nijmegen (NL) donker wordt staat er een oud-militair op de brug. Zodra de eerste lichtmasten aanfloepen, marcheert hij waardig de rivier de Waal over. Bij het passeren van het tweede paar bruglampen, gaan zij ook aan. Zo gaat het tot alle 48 lampen branden. Iedere dag en al 10 jaar.

De Stichting Sunset March herdenkt op deze ingetogen en indrukwekkende manier de Amerikaanse soldaten die in 1944 tijdens Operatie Market Garden bij de Waal sneuvelden. Soldaten van het 3e bataljon van 504th Parachute Infantry Regiment forceerden op 20 september dat jaar een heroïsche doorbraak door in kwetsbare canvasbootjes de Waal over te steken. Van de 26 bootjes kwam slechts de helft aan en 48 mannen sneuvelden. Dankzij hun heldendom konden de twee belangrijke Waalbruggen toch worden veroverd.

Als in 2013 de nieuwe verkeersbrug over de Waal, genaamd De Oversteek, wordt geopend, ontstaat bij enkele veteranen het idee om een dagelijks eerbetoon aan de gesneuvelden, aan alle gesneuvelden, te brengen. Het is een klein en groots gebaar van Nijmegenaren naar hun bevrijders in WOII.

Bijzonder is dat “de Amerikanen” eerder in 1944 geen vrienden in Nijmegen maakten. Bij een vergissingsbombardement op 24 februari werd de historische binnenstad verwoest. Bijna 800 burgers vonden de dood. De sporen zijn nog steeds goed in het centrum te zien, maar zelfs de 80-jarige herdenking kreeg dit jaar nauwelijks nationale aandacht. We gaan nog steeds armetierig om met onze geschiedenis.

Sunset March

Iedere veteraan (dus ook bezoekers) kan zich online aanmelden en -na goedkeuring- de mars aanvoeren. Meestal lopen er groepjes burgers of belangstellenden mee. Zij hoeven zich niet aan te melden. Informatie over de mars (ook Engelstalig) is te vinden op www.sunsetmarch.nl. Onder het kopje ‘steun ons’ staan bankgegevens om de (ANBI-erkende) stichting te steunen.

* Hans Smit is journalist bij industriële en fintech-vakbladen in Nederland. Hij woont in Arnhem.