FOLKERT Kuipers uit Akkrum, in Amerika beter bekend als Frank Cooper, was de man van de Big Store in Manhattan, de grootste winkel ter wereld.
De winkel staat er nog, ter grootte van een compleet block tussen 18th en 19th Street aan Sixth Avenue, tot monument verklaard. O.a. TJ Maxx en Marshalls vullen het nu. Maar rond de vorige eeuwwisseling liepen er elke dag gemiddeld 180.000 klanten de Big Store van Siegel & Cooper binnen. Toen Folkert een keer Akkrum bezocht, vroeg hij aan vader Kuipers die van beroep vatenmaker was, kuiper, hoeveel hij verdiende. Vader zei: 2500 gulden per jaar, jongen. En de jongen antwoordde: dat zet ik elke vijf minuten om.
Dat was niet om te pochen, want dat was een zonde in de ogen van de familie Kuipers. Maar het was wel een illustratie van de verschillen tussen Friesland en Amerika. Folkert was het elfde kind van vader Willem en moeder Ytje, en al van jongs af aan wilde hij alles weten wat hij in de bibliotheek over Amerika kon vinden. Pogingen van vader om een herenmode verkoper van hem te maken mislukten. In 1866 nam Folkert uit Harlingen via Hull de boot naar New York, hij was 22 en veranderde zijn naam in Frank Cooper.
Samen met compagnon Henry Siegel opende hij het grootste warenhuis van Chicago. Tien procent van z’n personeel bestond uit Hollandse immigranten.
DE BIG Store in New York volgde snel daarna, in een reusachtig gebouw van 7 hectare dat ze zelf lieten ontwerpen, opgetrokken voornamelijk uit staal, “de veiligste winkel in heel New York,” omdat het niet in de fik kon vliegen. Frank Cooper was het verkoopgenie. Kijkdagen waarop je niets mocht kopen, gevolgd door een uitverkoopdag waarbij Black Fridays verbleken: 150.000 klanten die de hele tent leeg kochten, de eerste keer ten koste van zestien zwaargewonden. Op normale dagen had de winkel 3000 personeelsleden, in het kerstseizoen 7000, plus duizend bezorgers.
Frank Cooper alias Folkert Kuipers uit Akkrum was een absolute grootheid in Amerika die zijn hele leven van Friesland bleef houden. Vandaar dat hij een stel bejaardenwoningen aan Akkrum schonk. Ze staan er nog, en in de tuin ligt hij zelf begraven. Het perceel heet Coopersburg.
Het mausoleum in Akkrum voor Frank en Antoinette Cooper / Kuipers.